SEIZOEN 2014 – 2015

Een overzicht van de afgelopen recitals

SEIZOEN 2014 – 2015

De vier zondagmatinees in Cultuurhuis de Paulus onderscheiden zich van andere kamermuziekseries door onder meer werken te presenteren van componisten die in Nederland geboren zijn dan wel hier werkzaam waren of zijn. Deze werken worden in samenhang met bekender repertoire steevast vertolkt door voortreffelijke vocalisten en instrumentalisten.

“De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt,
ligt over deze poëzie breed gespreid.”

image002-5

Een concert/lecture door Frans van Ruth over deze in Oegstgeest geboren componist 

Ook deze matinee is ongewoon: een lecture/concert door pianist Frans van Ruth, docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Het handelt over het leven en werk van Leander Schlegel, en van Ruth is een uitnemende musicus en een innemende verteller. Met sopraan Sofia Livotov brengt hij Schlegels Drei Lieder opus 28 ten gehore, naast diverse andere werken.

—————————————————————————–

Willemijn Knödler, cello & Claudette Verhulst, piano

unnamed
“Elk muziekstuk in dit programma roept bij mij een “er was eens”-sfeer op. Schuberts Arpeggione verhaalt van vervlogen dagen, Dvořaks Rondo is een elfendans, en Griegs Cellosonate associeer ik met een groene weide, een vochtige vos in de mist, en elfjes en trollen.” Aldus celliste Willemijn Knödler.

Franz Schubert (1797 – 1828), Arpeggione sonate, D 821

Antonin Dvořak (1841 – 1904), Rondo voor cello en piano in g, opus 94

Edvard Grieg (1843 – 1907), Sonate voor cello en piano in a, opus 36

—————————————————————————–

“Marina Baranova vertelt met elke noot een verhaal”

Untitled-1
Aldus kopte Wenneke Savenije, jarenlang muziekmedewerker van NRC Handelsblad, boven haar recensie van Marina Baranova’s debuut in Nederland in november 2013.

Wenneke Savenije vervolgt haar recensie aldus: “Ze heeft de fysieke uitstraling van een engel, maar ze speelt piano als een zwoele verleidster. Marina Baranova, geboren uit een muzikale familie uit Charkov, de tweede stad van Oekraïne, tegenwoordig wonend in Hannover, musiceert met de concentratie van een monnik, de levendigheid van een jazz-zangeres en de verfijnde klankpoëzie van een muzikale dichteres.”

—————————————————————————–

Schuberts Winterreise

vrouwman

Schuberts Winterreise in de zondagmatinee van 21 december jongstleden in Cultuurhuis de Paulus door bariton Henk Neven en pianiste Mariana Izman maakte op de ruim 100 concertgasten diepe
indruk.

Franz Schuberts liederencyclus Die Winterreise D 911 vertelt de geschiedenis van een dichter door zijn geliefde verstoten en vertwijfeld op zoek naar de zin van het leven. Op zijn eenzame zwerftocht door een onherbergzaam winters landschap ondergaat hij de elementen. Symboliseert de desolate natuur zijn innerlijke strijd, zijn geliefde is het leven waarvan hij afscheid nemen moet. Allengs vindt hij verlossing en na zijn lange, barre reis aanvaardt hij de dood als vanzelfsprekend en troostrijk.

—————————————————————————–