Zondag 13 september 2015: “De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt, ligt over deze poëzie breed gespreid.”

Een concert/lecture door Frans van Ruth over deze in Oegstgeest geboren componist 

Tijdens de Monumenten Dagen was op 13 september 2015 in Cultuurhuis de Paulus de Open eerste van elf Zondagmatinees te beleven. Ze spelen zich doorgaans midden in de maand af en de aanvangstijd is steeds 16.00 uur.

Ook deze matinee is ongewoon: een lecture/concert door pianist Frans van Ruth, docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Het handelt over het leven en werk van Leander Schlegel, en van Ruth is een uitnemende musicus en een innemende verteller. Met sopraan Sofia Livotov brengt hij Schlegels Drei Lieder opus 28 ten gehore, naast diverse andere werken.

De geheel ten onrechte in vergetelheid geraakte componist Leander Schlegel werd in op 2 februari 1844 in Oegstgeest geboren, overleed in 20 oktober 1913 in Overveen en is op de Leidse elitebegraafplaats Groenesteeg ter aarde besteld. De steen op het familiegraf staat er nog fier bij.

Schlegel was aan de Leidse Muziekschool korte tijd viooldocent – het instrument waarop hij zich een wonderkind toonde – en had vooral naam gemaakt als meesterpianist. Daarnaast was hij dirigent. Vervolgens in 1867 vertrok hij naar Parijs om later naar Leipzig  terug te keren waar hij eerder studeerde. In 1871 ging hij in op de uitnodiging om directeur te worden van de Haarlemse Toonkunstmuziekschool en -‘Zangvereeniging’. Hij woonde tot zijn dood in Overveen.

Schlegel besloot zich pas als componist te onderscheiden toen hij tegen de veertig liep. Zijn opus 1 dateert van 1881. Hij vond meteen prominente uitgevers, merendeels in Duitstalig Europa. Dit verklaart de Duitse titels van het merendeel van zijn werken en duidt bovendien op de hoge kwaliteit van zijn oeuvre dat uiteindelijk slechts 35 opusnummers zou tellen. Hierover merkte pianist, componist en dirigent Willem Andriessen (1887-1964) op: “De gouden kleur, die de late romantiek kenmerkt, ligt over deze poëzie breed gespreid.”

Toegangsprijs: € 0,00

Nota bene: Het is raadzaam plaatsen in de intieme ambiance van de Paulus te reserveren. Stuur tijdig een mail naar tickets@musaix.org [/half]