Schuberts Winterreise. Zondag 17 januari – aanvang 16.00 uur – André Morsch, bariton, en Mariana Izman, piano.

In de liedkunst van de grote, levende Europese muziektraditie, is Schuberts cyclus Winterreise (D911) een eenzaam hoogtepunt. De Duitse bariton André Morsch en de van oorsprong Moldavische pianist Mariana Izman vormen al langer een duo.

AndreMorsch02_webAndré Morsch voltooide zijn studie in zowel Oostenrijk als aan het Conservatorium van Amsterdam – bij Margreet Honig –, en,  eveneens met onderscheiding, de Dutch National Opera Academy, een internationale broedplaats aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2007 won hij de prestigieuze Wettbewerb für Liedkunst der Hugo-Wolf-Akademie in Stuttgart, en met pianist Eildert Beeftink de Hermann-Reutter-Preis. Eerder verwierf hij de Prix Bernac van de Academie Maurice Ravel. Met een stipendium maakte hij in 2005 deel uit van Le Jardin des Voix onder leiding van William Christie en Les Arts Florissants. Sinds september 2011 is André Morsch ensemblelid van de Staatsoper Stuttgart, waar hij Figaro in Le Nozze di Figaro, Leporello in Don Giovanni, Papageno in Die Zauberflöte (Mozart) zong, en Harlekin in Ariadne auf Naxos (R. Strauss) als ook Dandini in La Cenerentola (Rossini).

Een recent vraaggesprek met André Morsch kunt u vinden in de Oegstgeester Courant van woensdag 13 januari 2016, op pagina 11: http://issuu.com/twovisions/docs/oc_week_02_16?e=1360358/32729095

Mariana Izman

Mariana Izman komt uit Moldavië en studeerde onder meer aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij is winnares van het eerste Europese Piano Concours ‘Grand Prix Vlado Perlemuter’ in Frankrijk en het Dinu Lipatti Piano Concours in Boekarest. Zij concerteerde met talrijke orkesten en geeft recitals in binnen- en buitenland. Mariana Izmans vertolkingen wordt geroemd om de verhaalkracht die zij telkens ontplooit. Er komt bij dat zij een polyglot is; zij spreekt meerder talen vloeiend, waaronder Nederlands. Zij is docent aan de Yehudi Menuhin School, gelegen in het Graafschap Surrey bij Londen.

Winterreise

Franz Schuberts Winterreise vertelt het verhaal van een dichter die door zijn geliefde is verstoten. Vertwijfeld gaat hij op zoek naar de zin van het leven. Op zijn tocht door een winters landschap ondervindt hij de elementen aan den lijve. De barre natuur weerspiegelt zijn innerlijke strijd en zijn geliefde is het leven zelf. Allengs vindt hij verlossing en aanvaardt hij haar als vanzelfsprekend en troostrijk.

Universeel

Schubert toonzette de 24 gedichten van Wilhelm Müller in 1827, het jaar voor zijn dood. Pas 30 jaar oud besefte hij dat zijn levenseinde door een slopende ziekte nabij was. Zijn Winterreise is een hoogst persoonlijke getuigenis, zo treffend en verstrekkend dat hij in deze cyclus universele zeggingskracht neerlegde.

Wat wij van luisteren weten is dat aangrijpende muziek ons verbindt en bevrijdt, juist als wij haar live meemaken. Geldt dit voor bijvoorbeeld Bachs Matthäus Passion, zo ondergaan we ook Winterreise.

Toegangsprijs: € 25,00 voor volwassenen en € 10,00 voor studenten. Als steeds bij de Zondagmatinees in De Paulus vrij entree tot 18 jaar, mits in gezelschap van een volwassene met een kaartje. Dit nu zou kunnen neerkomen om twee of zelfs meer personen voor de prijs van één indien u minderjarigen zoals ook kinderen of kleinkinderen meeneemt.

Korting alleen voor volwassenen: indien u vier concerten naar keuze ineens afneemt, ontvangt u 5% korting. U betaalt in dit geval € 95 p/p en niet € 100. Hiertoe dient u vooraf een email sturen naar abonnementen@musaix.org onder vermelding van “4x”.

In de media: Hieronder kunt u diverse artikelen teruglezen die verschenen zijn in de media. Door te klikken op de titel opent het artikel in een nieuw venster.
Bariton André Morsch treedt op in de Paulus
Recensie van de Zondagmatinee
Ongekende wereldklasse in Oegstgeest