Claude Debussy, de heimelijke omwentelaar – I

When:
March 9, 2018 @ 8:00 pm
2018-03-09T20:00:00+01:00
2018-03-09T20:15:00+01:00
Where:
het Dorpscentrum Oegstgeest
Lijtweg 9
2341 HA Oegstgeest
Cost:
Kosteloos - het is aan te bevelen plaatsen te bespreken via ticket@musaix.org
Contact:
Lucien Knoedler

Leo Samama: Debussy in Nederland – cultuurgeschiedenis in optima forma (1)

Toegang kosteloos gelieve tijdig plaats te bespreken via tickets@musaix.org

Dit is het eerste van twee hoorcolleges in het Dorpscentrum Oegstgeest, vrijdag 9 maart, 20.00 uur – het volgende is op vrijdagavond 16 maart, 20.00 uur

Componist, schrijver en docent Leo Samama is befaamd om zijn indringende en tegelijk complete hoorcolleges over componisten jaar in jaar uit in het Lipsiusgebouw van de Rijksuniveristeit Leiden in het kader van de Studium Genrale, en over kunst & cultuur.

“De Franse componist Claude Debussy (22 augustus 1862 – 25 maart 1918) was één van de belangrijkste componisten van het begin van de 20e eeuw. Zijn oeuvre markeert de transitie van de late romantiek naar de moderne muziek. Tijdens zijn leven kwam hij in contact met andere componisten, onder wie Tsjaikovski en Wagner. Hij ontwikkelde zijn eigen klank en brak daarmee definitief met de romantiek.” Samama plaatst het leven en werk van Debussy in een cultuurhistorisch perspectief en illustreert zijn college met voorbeelden van CD en aan de piano. Aldus de inleiding tot deze hoorcolleges uitgegeven door Home Academy in samenwerking met de Studium Generale van de Universiteit Leiden.

Samama’s zal zich in zijn hoorcolleges in Oegstgeest uiteraard niet herhalen, zich nu immers toeleggen op Debussy en Nederland – de sterke invloed van diens oeuvre op het Nederlandse muziekleven en op componisten en musici hier te lande belichten. Kortom, Nederlandse cultuurgeschiedenis van de bovenste plank.

Het betekent een kennismaking met componisten die vooral hier te lande werkzaam waren. Onder hen Rudolf Escher (1912 – 1980) bij wie Samama compositie studeerde, als ook Alphons Diepenbrock, Willem Pijper en Sem Dresden.

Toegang kosteloos – het is aan te raden plaatsen te bespreken via tickets@musaix.org

Jun 1, 2017 | Posted by in | Comments Off on Claude Debussy, de heimelijke omwentelaar – I