Calendar

Nov
10
Sat
Chopin en zijn verlangen – acteur Klaas Hofstra & Regina Albrink piano – Theater Het Trefpunt Warmond
Nov 10 @ 8:30 pm – 10:00 pm

Regina Albrink & Klaas Hofstra

“Albrink is een uitnemend Chopin vertolkster.” schreef de pers over de eerste Chopin-voorstelling van pianiste Regina Albrink en acteur Klaas Hofstra. Nu komen ze met een tweede voorstelling over de Poolse componist-pianist Frédéric Chopin.

In deze tweede voorstelling ‘Chopin en zijn verlangen’ kijkt Chopin terug op zijn leven waarin zijn relatie met schrijfster George Sand het hoogtepunt was. Zijn leven met haar leek in het begin op een sprookje: een sterke, intelligente, onafhankelijke vrouw die de geniale componist met al haar moederlijke zorgen omringde. Het eindigde met een brief waarin George Sand hem beschuldigde van een verhouding met haar dochter Solange. Een 19e eeuwse soap. Maar blijkbaar was zij zijn belangrijkste inspiratiebron, want tijdens hun relatie heeft hij zijn mooiste muziek gecomponeerd. Ook zijn voortdurend verlangen naar Polen, dat zo duidelijk in zijn muziek hoorbaar is, komt duidelijk terug in deze voorstelling. Tekst en zeven composities wisselen elkaar af in deze bijzondere voorstelling.

Regina Albrink studeerde in Amsterdam en Budapest. Ze geeft veel concerten in binnen- en buitenland. Regina werkte mee aan talrijke voorstellingen van Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Traditiegetrouw geeft ze elk jaar op Tweede Kerstdag een recital in het Concertgebouw in Amsterdam. Zij is te beluisteren op een aantal cd’s, waaronder de veelgeprezen The Best of Gottschalk.

Klaas Hofstra trekt de hele wereld over met zijn solovoorstellingen over beroemde schilders. In Nederland is hij bekend door zijn rollen van de arts Dick van Lennep in Medisch Centrum West en de postbode Sjoerd Bonnema in de Kameleonfilms.

Nov
11
Sun
De Groote Oorlog 1914-1918 – Een concert in brieven
Nov 11 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Doris Hochscheid, cello – Frans van Ruth, piano – Barbara Kozelj, mezzosopraan – Elmer Schönberger, voordracht

 

 

 

Dec
16
Sun
Dec 16 @ 4:00 pm – 5:45 pm
Jan
27
Sun
Bach & Zonen
Jan 27 @ 4:00 pm – 5:45 pm

Frank Wakelkamp, viola da gamba – Ursula Dütschler, klavecimbel

 

Frank Wakelkamp en Ursula Dütschler brengen een programma dat ‘Bach & zonen’ heet. Daarin onder meer twee sonates van vader Johann Sebastian en ook twee van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach.

‘De grote Bach’ is voor ons 21ste-eeuwers vader Johann Sebastian, maar aan het eind van zijn leven ging die titel eerder naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel. ‘De oude Bach’, zoals Johann Sebastian toen genoemd werd, was met zijn polyfone schrijfstijl inmiddels ernstig verouderd, terwijl zijn zoon veel meer wist aan te haken bij de luchtiger stijl van zijn tijd. Dat het hem niet aan diepgang ontbrak, bewijst het langzame deel van zijn gamba-sonate met obligaat (“verplichte”, dat wil zeggen: ook in de rechterhand uitgewerkte) klavecimbelpartij. Dit deel hoort bij het mooiste wat ooit geschreven is.

Programma: Johann Sebastian BachSonate voor viola da gamba en obligaat klavecimbel in G, BWV 1027 | Johann Christian BachSonate voor klavecimbel op. 27 nr.4 in G |Carl Philipp Emanuel BachSonate voor viola da gamba en obligaat klavecimbel in g, H 510 | Philipp Emanuel BachSonate voor viola de gamba en basso continuo in C, Wq 136 | Wilhelm Friedemann Bach Koraalvoorspel Jesu meine Freude uit F.38 | Johann Sebastian Bach Sonate voor viola da gamba en obligaat klavecimbel in g, BWV 1029

Mar
9
Sat
Ekaterina Levental – De Grens – een aangrijpende, tegelijk hilarische one-woman show – Theater Het Trefpunt Warmond
Mar 9 @ 8:30 pm – 10:00 pm

Muziektheatervoorstelling De Grens is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16 jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn.

We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als enkel de hoop nog rest.

De Grens is het vervolg op de succesvolle voorstelling De Weg. Daarin vertelt zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. De Grens begint daar waar De Weg eindigt.

Een jonge vrouw, die vecht voor haar bestaansrecht, dwars door grenzen, voorbij het oordeel. De Grens vertelt je een waargebeurd en hoopvol verhaal, opgetekend aan de rand van Nederland, met humor en prachtige muziek. ‘Ik zal alles doen om iemand te mogen zijn.’

Mar
24
Sun
Antoinette Lohmann & Furor Musicus – Briljante vioolmuziek uit de 17de eeuw
Mar 24 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Antoinette Lohmann (r)

Antoinette Lohmann (r): viool, altviool, violino piccolo, klompviool – Jörn Boysen: klavecimbel, draailier e.a. – María Sánchez Ramírez: cello, Bumbass

Unterschied zwischen Violinisten und Fiedler of Kunstgeiger und Bierfiedler

De Zondagmatinee in de Paulus van 24 maart 2019, aanvang 16.00 uur

Furor Musicus werd in 2008 door Antoinette Lohmann opgericht. De groep legt zich voornamelijk toe op de uitvoering en registratie van onbekend, veelal Nederlands 17e & 18e eeuws repertoire op historische instrumenten en het noodzakelijke historisch onderzoek dat daarmee gemoeid is, zonder mee te willen deinen op reeds ontstane tradities en gewoontes binnen de historische uitvoeringspraktijk.

In dit programma zetten wij  de zogenaamde Kunstgeiger, de opgeleide violist, af tegen de onopgeleide musici, de zogenaamde Bierfiedler. In de 17e eeuw waren de Bierfiedler in vele bronnen het mikpunt van dikwijls hilarisch geformuleerd spot. Het probleem was dat zij niet opgeleid waren, maar wel hun geld probeerden te verdienen in de muziek en dit was uiteraard vooral een probleem wanneer zij zich buiten hun eigen kringen begaven. Achteraf bezien is echter duidelijk dat zij wel degelijk in hoge mate hebben bijgedragen aan de snelle ontwikkeling van de viooltechniek in de 17e eeuw in Duitsland. Niet alleen versierden zij melodieën veelvuldig, iets waarom zij nu juist bekritiseerd werden, als zouden zij niet in staat zijn één lange noot te spelen, maar deze altijd in meerdere noten op te moeten breken (de zogenaamde diminuties), maar het lijkt ook aannemelijk dat zij, omdat zij zichzelf ook op de viool begeleiden door akkoorden toe te voegen, enorm aan de ontwikkeling van dubbelgrepen en polyfonie op dit instrument hebben bijgedragen

De twee sleutelcomposities in dit programma  zijn van Johann Fischer (1646-ca.1716), die een aantal ongewone composities voor viool en continuo heeft nagelaten: Suite das Eins – Drei und Drei Eins oder Der habile Violist (jaar van ontstaan nochtans onbekend), voor violino piccolo, viool en altviool, alledrie in scordatura (d.z.w.: anders gestemd dan te doen gebruikelijk), waarin alle instrumenten in afwisseling door dezelfde speler moeten worden bespeeld. Hierin moet der habile Violist, d.w.z. de capabele, dus opgeleide violist  zijn kunnen tonen: niet alleen moet hij in staat zijn verschillende instrumenten goed te bespelen (én in een andere stemming), maar hij moet, en dit lijkt als grap bedoeld, ook nog eens zeer snel kunnen wisselen.

Het andere werk, Suite – Unterschied zwischen Violinisten und Fiedler (1704), plaatst de opgeleide violist naast de ongeschoolde, in dit geval een Bauern-Fiedler, een boerenviolist. In dit werk speelt de ‘echte’ violist nobele werken, te weten Franse dansen, terwijl de boer eenvoudiger, volkser melodietjes te spelen heeft, waarin hij er echter lustig op los versiert, vaak net iets teveel, enigszins smakeloos of anderszins buiten de grenzen van wat een ‘habile Violist’ zou doen. De harmonieën zijn zeer basaal en soms opzettelijk fout, of getuigend van gebrek aan kennis. Ook eindigen de violist en de bas niet altijd tegelijk. Het hele werk is een fraai staaltje 17e-eeuwse humor!

Voor deze compositie gebruiken wij ook ook eenvoudiger instrumenten zoals de klompviool, letterlijk een viool gemaakt uit een klomp en een Bumbass, eigenlijk eenvoudige cello.

Naast de genoemde werken van Fischer brengen wij werken o.a. van de 17e-eeuwse componisten Johann Christoph Petz, Hieronymus Kradenthaller, Marianus Baal,  Ignazio Albertini, Johann Jacob Walther  en een aantal anonieme werken uit de collectie van Prins-Bischop Carl Liechtenstein-Castelcorn uit Kromeriz (aangelegd tussen 1664-1695), ten gehore. Daarnaast zullen wij, geheel volgend de traditie van de Bierfiedler, op een aantal in de 17e eeuw bekende melodieën diminueren.

Apr
14
Sun
Hanna Shybayeva, piano – van klassiek naar jazz en omgekeerd
Apr 14 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Hanna Shybayeva, piano

‘De Oorsprong’ noemt Hanna Shybayeva haar programma:Componisten van alle tijden keren vroeg of laat terug naar naar hun oorsprong, naar de volksmuziek uit hun geboorteland. Zij vormde vanaf het begin immers hun muzikale denken. Grieg, Chopin, Tsjaikovsky en anderen, zij hebben vaak volksmuziek in hun composities verwerkt. De Hongaar Bartók heeft gedurende zijn hele leven zelfs een wetenschappelijk studie gemaakt van de oorsprongen van de volksmuziek van de Balkan. Hedendaagse componisten, onder wie de Amerikaan Frederic Rzewski, gaan nog verder, gebruiken de piano om originele klanken te imiteren. De Russische componist Nikolai Kapoestin ontplooide zich vooral als jazzpianist en vermengt op buitengewoon pakkende wijze jazz en klassieke muziek.

Programma: Grieg, Lyrische Stücke | Tsjaikovsky, Dumka | Bartók, 15 Hongaarse liederen | Ginastera,Tres danzas Argentinas | Gershwin, Three Preludes || Rrzweski, Winnsboro Cotton Mill Blues | Kapoestin, Pianosonate nr. 6 opus 62

Hanna Shybayeva is een van de meest prominente Nederlandse pianisten en wel vaker op televisie te zien, bij het VPRO-programma Vrije Geluiden. Zij stamt uit een muziekfamilie, verliet 18 jaar oud haar geboortestad Minsk en studeerde in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij de Russische meesterpianist Naum Grubert. In 2005 verwierf zij met de hoogste onderscheiding het diploma Master of Music. Sinds 2008 maakt Hanna Shybayeva deel uit, is medeoprichter van het in Den Haag gevestigde, internationaal gereputeerde New European Ensemble. Het album Sounds of War van haar en violiste Maria Milstein werd in 2015 met onder meer een Edison Klassiek bekroond. Hanna Shybayeva is docent aan de Internationale Musikakademie Anton Rubinstein Düsseldorf.

Sep
8
Sun
Wendy Roobol sopraan & Ursula Dütschler fortepiano – Mozarts Mooie Meiden
Sep 8 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Mozarts mooie meiden

Wendy Roobol, sopraan – Ursula Dütschler, fortepiano

Zondagmatinee in de Paulus van 8 september om 16.00 uur

Wat deed de nobele prinses Caroline uit Den Haag om het leven van Mozart te redden, en hoe bedankte hij haar daarvoor? Waarom wilde de prima donna Francesca Ariana Gabrielli de beroemde rozen aria uit ‘Le Nozze di Figaro’ niet zingen voor de reprise van deze opera in Wenen? Hoe werd dit opgelost? Voor wie werd de mooiste concertaria aller tijden geschreven en vooral: waarom? Daar komt u achter in dit concert!

Sopraan Wendy Roobol en fortepianiste Ursula Dütschler brengen samen met een strijkersensemble een vrolijke pastiche met instrumentale stukken, liederen en concertaria’s van Mozart en portretteren vier van de mooie meiden waar Mozart een stukje van zijn talent aan heeft gewijd.

Wendy Roobol voelt zich met haar soepele, warme stem en haar voorliefde voor de combinatie zingen met acteren als in vis in het water in deze muziek en in dit theatrale programma.

Sep
22
Sun
Wereldpremière in de Paulus: het Tweede strijkkwartet (1913) van Leander Schlegel, geboren in Oegstgeest
Sep 22 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Daniel Quartet

Quirine Scheffers en Misha Furman viool, Itamar Shimon altviool, Joanna Pachucka cello – foto: Bob Bruyn

Zondagmatinee in de Paulus van 14 oktober, aanvang 16.00 uur – WERELDPREMIÈRE

Programma:

LEANDER SCHLEGEL (Oegstgeest, 1844 – Overveen, 1913)

Tweede strijkkwartet opus 35

Pauze

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 – 1827)

Strijkkwartet opus 132

Uit de nieuwsbrief van Stichting Cellosonate Nederland deze passage van januari 2018:

“Een andere activiteit van [pianist] Frans [van Ruth] (…) betreft Leander Schlegel (Oegstgeest, 2 februari 1844–Overveen, 20 november 1913). Wie meer over hem wil weten, moet maar even op de aan hem gewijde www.leander-schlegel.nl kijken. Toen Schlegel overleed, liet hij zijn nagenoeg voltooide Tweede Strijkkwartet na. Dat kwartet heeft zo’n 105 jaren in een archief gelegen (…) Frans [is] gevraagd dat [de redactie] vanuit zijn competentie te begeleiden. De gelegenheid zal worden aangegrepen om tevens tot een heruitgave van het Eerste Strijkkwartet te komen, waarin correcties van Schlegel zullen worden verwerkt. Davo van Peursen van Donemus heeft zijn medewerking toegezegd. De wereldpremière van het Tweede Strijkkwartet zal worden georganiseerd in Schlegels geboorteplaats Oegstgeest.”

Nov
10
Sun
Schuberts liederencyclus Die schöne Müllerin
Nov 10 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Jasper Schweppe, bariton – Riko Fukuda, piano

Die schöne Müllerin

Zondagmatinee in de Paulus Oegstgeest van 27 januari, 16.00 uur

Jasper Schweppe’s repertoire omvat wel duizend jaar muziek, van Gregoriaans tot eigentijds, intussen veel Bach en hij is een gereputeerde liedzanger. In mei verscheen hier zijn al in Frankrijk hooggeprezen cd met liederen van Poulenc op teksten van Éluard. In februari 2018 vertolkten hij en pianiste Riko Fukuda in de Paulus Schuberts liederencyclus Winterreise. Het was prachtig, zo ondervond dit ook de recensente van het Leidsch Dagblad.