Calendar

Sep
9
Sun
Sina Kloke, piano – Europa ten voeten uit! Seizoensopmaat van de serie Zondagmatinees in de Paulus = halve prijs
Sep 9 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Sina Kloke, piano

“Mijn programma is een reis door de wereld van de dans: een Engelse suite van dansen van Bach, dansen van Debussy, walsen van Chopin, een danssuite van de Roemeen Enescu, een tango van Gardel. Met zijn Tweede danssuite verwierf de Roemeen Enescu in 1903 in Parijs de eerst prijs van een compositiewedstrijd waarbij Debussy in de jury zat. Gardel, de Argentijnse zanger en componist, is de vader van de tango, aldus Astor Piazzolla. Hij is overigens in Bordeaux geboren. Zodra de film met geluid ingang maakte, werkte Gardel aan talrijke muziekfilms mee en groeide uit tot een wereldster. Zijn tango Por una cabeza – ‘Met een hoofdlengte’ over gokverslaving bij paardenraces vergeleken met verslaving aan vrouwen – werd opnieuw populair door de bekroonde film Scent Of A Woman (1992). Gardel’s dood in een vliegtuigongeluk bracht in Buenos Aires vele duizenden op de been.” Aldus Sina Kloke.

Programma: Bach– Engelse suite nr. 1 in A, BWV 806 | Debussy– Pour le piano (1901) | Chopin– Walsen opus 70 nr. 2 & opus 64 nr. 2 in cis kl. t. | Enescu– Tweede suite voor piano opus 10 (1901/03) | Gardel– Por Una Cabeza/Tango

Die Rheinzeitung over haar: “Zij bezit de kwaliteiten een echte ster te worden”. Sina Kloke verwierf hoofdprijzen bij concoursen, tijdens haar studiejaren aan de muziekuniversiteiten van Dresden en Keulen en aan de Julliard School New York – ’s wereld topmuziekschool. In festivals blinkt zij uit in kamermuziek. Onlangs maakte Sina Kloke haar debuut in Carnegy Hall, New York, onlangs verscheen de cd waarin zij soleert in de Fantasia for Piano & Orchestra von Ralph Vaughan Williams met de Chamber Orchestra New York en een met pianowerken van Enescu bij MDG, een van de opmerkelijkste, vaak bekroonde muzieklabels.

Sep
23
Sun
Duo Bilitis – verrukkelijke Debussy voor jong & oud
Sep 23 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Eva Tebbe, harp & stem – Ekaterina Levental, harp & mezzosopraan

“(..) De zachte druppels van ochtendregen voel je bijna op je huid. In Debussy’s Six Epygraphes Antiques blijkt de veelzijdige kwaliteit van instrument en spelers door vinnige hoogten en troebele diepten. NRC, Floris Don

“Briljant. Een aaneenschakeling van verrukkingen. Samenspel tot in de perfectie, met fraai gearticuleerde melodieën. Beurtelings ingetogen en uitbundig, triest en humoristisch. Schitterend voorgedragen door Ekaterina, en door Eva al even expressief begeleid. Ontroerend” (AD, Algemeen Dagblad)”

Bas van Putten in de Groene Amsterdammer: “De harp legt iets debussyiaans nog naakter bloot; het immateriële, zwevende, half-aanwezige, lispelend stromende. De harp is de binnenkant van het geluid, de binnenkant van de muziek die hier vloeibare, onderzeese eigenschappen aanneemt.

Men zwemt in een koraalrif en daar komt een walvis voorbij met een grote, lyrisch tokkelende speeldoos in zijn maag. De vrees voor weekheid is ongegrond; de speelsters kunnen bijten.”

Programma: Debussy – Ballade Slave pour deux harpes (arr. Duo Bilitis) | Tsjaikovski – selectie liederen voor zang en harp  | Debussy – Danse Sacrée et Danse Profane pour deux harpes (arr. Ekaterina Levental) | Tsjaikovski/Debussy – Danse Russe uit het Zwanenmeer  voor twee harpen (arr.Duo Bilitis) | Debussy – Proses lyriques pour mezzosoprano et deux harpes (arr. Duo Bilitis) | Prokofjev – Gavotte op. 12 & 25 for two harps (arr. Duo Bilitis),  The Chatterbox for voice and harp (arr. E. Tebbe).

De Groene Amsterdammer

Klassieke muziek: Duo Bilitis

Binnenwereld

Medium muziek bas

Duo Bilitis, Ekaterina Levental en Eva Tebbe © Elke Kunneman

Ekaterina Levental is mezzosopraan en harpiste. Ze is dus én zangeres, lied en opera, instrumentaliste en samen iets meer dan dat, een theatraal natuurtalent. Levental maakt ook solovoorstellingen waarmee ze eigenzinnig selfsupporting door het land trekt. Ik zag De weg, ‘vertelconcert’ over de vlucht van haar familie uit antisemitisch Oezbekistan na de val van de Sovjet-Unie. Via Israël komt ze in Nederland, waar ze wordt wat ze is. Ze staat daar op een bescheiden podium met een landkaart, een koffer en een harp, die grandioze muzikaliteit en de drang die schoonheid klauwen geeft. Zo, dacht ik, jij kan wat.

Met harpiste Eva Tebbe vormt Levental daarnaast het Duo Bilitis, vernoemd naar Debussy’s Chansons de Bilitis. Die hebben ze nu in een eigen bewerking voor twee harpen en zangstem opgenomen, samen met Debussy’s Proses Lyriques op eigen teksten van de componist en drie instrumentale werken. Bij de Danse Sacrée en Danse Profane, oorspronkelijk voor harp en strijkorkest, lag een arrangement voor twee harpen voor de hand. In de eigen transcripties van de vroege Ballade voor piano en de late Six épigraphes antiques voor piano vierhandig neemt de klanktransformatie drastischer vormen aan, maar ze ontheiligen de originelen niet. De harp legt iets debussyiaans nog naakter bloot; het immateriële, zwevende, half-aanwezige, lispelend stromende. De harp is de binnenkant van het geluid, de binnenkant van de muziek die hier vloeibare, onderzeese eigenschappen aanneemt. Men zwemt in een koraalrif en daar komt een walvis voorbij met een grote, lyrisch tokkelende speeldoos in zijn maag. De vrees voor weekheid is ongegrond; de speelsters kunnen bijten.

Goed te bedenken dat Levental in de liederen tegelijkertijd de zeer gecompliceerde teksten zingt en de helft van de doortrapte harppartijen voor haar rekening neemt. Dat is des te knapper omdat beide vocale cycli, in de beste betekenis des woords, gekunstelde muziek zijn. Geen quasi-volkse liederen over outcasts met liefdesverdriet, maar hyperesthetische, met een loep gecomponeerde bouwwerken. Onmogelijk ze te zingen als een wiegelied of een Mozart-aria, te richten tot een kind of een medepersonage. Hun intimiteit is niet vertrouwelijk. De dialogen tussen de ‘hij’ en de ‘ik’ in de Chansons de Bilitis (1897) op die prachtige teksten van Debussy’s vriend Pierre Louÿs, zijn enigmatische, moeilijk communiceerbare erotische droombeelden.

Louÿs, practical joker, bracht ze aan de man als eigen vertalingen van lesbische liefdespoëzie (wat deze drie gedichten trouwens niet zijn) van de oud-Griekse dichteres Bilitis, zogenaamd tijdgenote van Sappho. Hij voorzag de uitgave zelfs van haar biografie en ik lees dat zelfs kenners in de val trapten, geestig. In 1900 schreef Debussy nog begeleidende muziek bij een voordracht van twaalf Bilitis-gedichten, de Musique de scène pour les Chansons de Bilitis voor recitante, twee fluiten, twee harpen en celesta. Dat tijdens zijn leven nooit uitgegeven materiaal gebruikte hij veertien jaar later voor de Six épigraphes antiques van 1914.

Hoe zing je die binnenwereld? Door de hermetische beslotenheid zo te omvatten dat de luiken springen. Dat gaat met een uit dichterlijke spanningen gesponnen, omfloerst laaiende pathetiek, via de verdichting van de tonen die als beelddoordrenkte laserstralen door de muren boren. Ook die weg heeft Levental gevonden. De afsluitende Épigraphes antiques (1914) voeren de erogene energieën af in een lang, ernstig naspel, een voortgezette mijmering ohne Worte over mysterieuze, nog niet door taal ontsloten sentimenten.


Rêveries de Bilitisvan Duo Bilitis, Brilliant Classics

Oct
14
Sun
Poetry & Music from World War I
Oct 14 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Alexander Oliver

In november 2018 staan we stil bij het einde van de eerste wereld oorlog op de 11de van die maand. Voor Duitsland, België, Frankrijk en Engeland had deze oorlog catastrofale gevolgen.

Onder de soldaten in de loopgraven bevonden zich ook dichters, musici en componisten van uitstekende kwaliteit.

Met dit programma reflecteren we op de kunst geproduceerd tijdens en over deze oorlog in een programma met afwisselend Duitse en Engelse teksten van onder anderen Siegfried Sassoon, Stefan George, Wilfred Owen. Daarnaast bevlogen muziek van Maurice Ravel Piano trio: Modéré & Finale, Claude Debussy Cellosonate: Prologue – Lent, Igor Stravinsky L’histoire du soldat: Marche & Danse du diable, Edward Elgar Vioolsonate: Allegro risoluto, Ivor GurneySongs, George Butterworth Songs of a Shropshire Lad en Anton Webern Drei Stücke opus 11.

Voordracht – Alexander Oliver (Engels), Hans Radlof (Duits)

Piano – Daan Treur

Viool – Rada Ovcharova

Cello – Willem Stam

Nov
10
Sat
Chopin en zijn verlangen – acteur Klaas Hofstra & Regina Albrink piano – Theater Het Trefpunt Warmond
Nov 10 @ 8:30 pm – 10:00 pm

Regina Albrink & Klaas Hofstra

“Albrink is een uitnemend Chopin vertolkster.” schreef de pers over de eerste Chopin-voorstelling van pianiste Regina Albrink en acteur Klaas Hofstra. Nu komen ze met een tweede voorstelling over de Poolse componist-pianist Frédéric Chopin.

In deze tweede voorstelling ‘Chopin en zijn verlangen’ kijkt Chopin terug op zijn leven waarin zijn relatie met schrijfster George Sand het hoogtepunt was. Zijn leven met haar leek in het begin op een sprookje: een sterke, intelligente, onafhankelijke vrouw die de geniale componist met al haar moederlijke zorgen omringde. Het eindigde met een brief waarin George Sand hem beschuldigde van een verhouding met haar dochter Solange. Een 19e eeuwse soap. Maar blijkbaar was zij zijn belangrijkste inspiratiebron, want tijdens hun relatie heeft hij zijn mooiste muziek gecomponeerd. Ook zijn voortdurend verlangen naar Polen, dat zo duidelijk in zijn muziek hoorbaar is, komt duidelijk terug in deze voorstelling. Tekst en zeven composities wisselen elkaar af in deze bijzondere voorstelling.

Regina Albrink studeerde in Amsterdam en Budapest. Ze geeft veel concerten in binnen- en buitenland. Regina werkte mee aan talrijke voorstellingen van Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Traditiegetrouw geeft ze elk jaar op Tweede Kerstdag een recital in het Concertgebouw in Amsterdam. Zij is te beluisteren op een aantal cd’s, waaronder de veelgeprezen The Best of Gottschalk.

Klaas Hofstra trekt de hele wereld over met zijn solovoorstellingen over beroemde schilders. In Nederland is hij bekend door zijn rollen van de arts Dick van Lennep in Medisch Centrum West en de postbode Sjoerd Bonnema in de Kameleonfilms.

Nov
11
Sun
De Groote Oorlog 1914-1918 – Een concert in brieven
Nov 11 @ 4:00 pm – 5:30 pm
Feb
24
Sun
Wereldpremière in de Paulus: het Tweede strijkkwartet (1913) van Leander Schlegel, geboren in Oegstgeest
Feb 24 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Daniel Quartet

Quirine Scheffers en Misha Furman viool, Itamar Shimon altviool, Joanna Pachucka cello – foto: Bob Bruyn

Zondagmatinee in de Paulus van 14 oktober, aanvang 16.00 uur – WERELDPREMIÈRE

Programma:

LEANDER SCHLEGEL (Oegstgeest, 1844 – Overveen, 1913)

Tweede strijkkwartet opus 35

Pauze

LUDWIG VAN BEETHOVEN (1770 – 1827)

Strijkkwartet opus 132

Uit de nieuwsbrief van Stichting Cellosonate Nederland deze passage van januari 2018:

“Een andere activiteit van [pianist] Frans [van Ruth] (…) betreft Leander Schlegel (Oegstgeest, 2 februari 1844–Overveen, 20 november 1913). Wie meer over hem wil weten, moet maar even op de aan hem gewijde www.leander-schlegel.nl kijken. Toen Schlegel overleed, liet hij zijn nagenoeg voltooide Tweede Strijkkwartet na. Dat kwartet heeft zo’n 105 jaren in een archief gelegen (…) Frans [is] gevraagd dat [de redactie] vanuit zijn competentie te begeleiden. De gelegenheid zal worden aangegrepen om tevens tot een heruitgave van het Eerste Strijkkwartet te komen, waarin correcties van Schlegel zullen worden verwerkt. Davo van Peursen van Donemus heeft zijn medewerking toegezegd. De wereldpremière van het Tweede Strijkkwartet zal worden georganiseerd in Schlegels geboorteplaats Oegstgeest.”

Mar
9
Sat
Ekaterina Levental – De Grens – een aangrijpende, tegelijk hilarische one-woman show – Theater Het Trefpunt Warmond
Mar 9 @ 8:30 pm – 10:00 pm

Muziektheatervoorstelling De Grens is gebaseerd op dagboekfragmenten van Ekaterina Levental, uit de periode waarin ze als 16 jarige vluchteling aankwam in Nederland. In een indrukwekkende one-woman show vertelt ze over haar zoektocht naar een nieuwe identiteit in een maatschappij waar ze geen deel van kan zijn.

We zien Nederland door de ogen van een buitenstaander, met veel humor en begrip. Ekaterina laat op ontroerende en confronterende wijze zien hoe het leven is in een niemandsland, als enkel de hoop nog rest.

De Grens is het vervolg op de succesvolle voorstelling De Weg. Daarin vertelt zangeres en harpiste Ekaterina Levental over haar vlucht uit de voormalige Sovjet Unie. Een weg die eindigt in een veilig politiebureau op de Wallen in Amsterdam. De Grens begint daar waar De Weg eindigt.

Een jonge vrouw, die vecht voor haar bestaansrecht, dwars door grenzen, voorbij het oordeel. De Grens vertelt je een waargebeurd en hoopvol verhaal, opgetekend aan de rand van Nederland, met humor en prachtige muziek. ‘Ik zal alles doen om iemand te mogen zijn.’

Mar
24
Sun
Antoinette Lohmann & Furor Musicus – Briljante vioolmuziek uit de 17de eeuw
Mar 24 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Antoinette Lohmann (r)

Antoinette Lohmann: viool, altviool, violino piccolo, klompviool – Jörn Boysen, klavecimbel, draailier e.a. – María Sánchez Ramírez: cello, Bumbass

Unterschied zwischen Violinisten und Fiedler of Kunstgeiger und Bierfiedler

De Zondagmatinee in de Paulus van 24 maart 2019, aanvang 16.00 uur

Furor Musicus werd in 2008 door Antoinette Lohmann opgericht. De groep legt zich voornamelijk toe op de uitvoering en registratie van onbekend, veelal Nederlands 17e & 18e eeuws repertoire op historische instrumenten en het noodzakelijke historisch onderzoek dat daarmee gemoeid is, zonder mee te willen deinen op reeds ontstane tradities en gewoontes binnen de historische uitvoeringspraktijk.

In dit programma zetten wij  de zogenaamde Kunstgeiger, de opgeleide violist, af tegen de onopgeleide musici, de zogenaamde Bierfiedler. In de 17e eeuw waren de Bierfiedler in vele bronnen het mikpunt van dikwijls hilarisch geformuleerd spot. Het probleem was dat zij niet opgeleid waren, maar wel hun geld probeerden te verdienen in de muziek en dit was uiteraard vooral een probleem wanneer zij zich buiten hun eigen kringen begaven. Achteraf bezien is echter duidelijk dat zij wel degelijk in hoge mate hebben bijgedragen aan de snelle ontwikkeling van de viooltechniek in de 17e eeuw in Duitsland. Niet alleen versierden zij melodieën veelvuldig, iets waarom zij nu juist bekritiseerd werden, als zouden zij niet in staat zijn één lange noot te spelen, maar deze altijd in meerdere noten op te moeten breken (de zogenaamde diminuties), maar het lijkt ook aannemelijk dat zij, omdat zij zichzelf ook op de viool begeleiden door akkoorden toe te voegen, enorm aan de ontwikkeling van dubbelgrepen en polyfonie op dit instrument hebben bijgedragen

De twee sleutelcomposities in dit programma  zijn van Johann Fischer (1646-ca.1716), die een aantal ongewone composities voor viool en continuo heeft nagelaten: Suite das Eins – Drei und Drei Eins oder Der habile Violist (jaar van ontstaan nochtans onbekend), voor violino piccolo, viool en altviool, alledrie in scordatura (d.z.w.: anders gestemd dan te doen gebruikelijk), waarin alle instrumenten in afwisseling door dezelfde speler moeten worden bespeeld. Hierin moet der habile Violist, d.w.z. de capabele, dus opgeleide violist  zijn kunnen tonen: niet alleen moet hij in staat zijn verschillende instrumenten goed te bespelen (én in een andere stemming), maar hij moet, en dit lijkt als grap bedoeld, ook nog eens zeer snel kunnen wisselen.

Het andere werk, Suite – Unterschied zwischen Violinisten und Fiedler (1704), plaatst de opgeleide violist naast de ongeschoolde, in dit geval een Bauern-Fiedler, een boerenviolist. In dit werk speelt de ‘echte’ violist nobele werken, te weten Franse dansen, terwijl de boer eenvoudiger, volkser melodietjes te spelen heeft, waarin hij er echter lustig op los versiert, vaak net iets teveel, enigszins smakeloos of anderszins buiten de grenzen van wat een ‘habile Violist’ zou doen. De harmonieën zijn zeer basaal en soms opzettelijk fout, of getuigend van gebrek aan kennis. Ook eindigen de violist en de bas niet altijd tegelijk. Het hele werk is een fraai staaltje 17e-eeuwse humor!

Voor deze compositie gebruiken wij ook ook eenvoudiger instrumenten zoals de klompviool, letterlijk een viool gemaakt uit een klomp en een Bumbass, eigenlijk eenvoudige cello.

Naast de genoemde werken van Fischer brengen wij werken o.a. van de 17e-eeuwse componisten Johann Christoph Petz, Hieronymus Kradenthaller, Marianus Baal,  Ignazio Albertini, Johann Jacob Walther  en een aantal anonieme werken uit de collectie van Prins-Bischop Carl Liechtenstein-Castelcorn uit Kromeriz (aangelegd tussen 1664-1695), ten gehore. Daarnaast zullen wij, geheel volgend de traditie van de Bierfiedler, op een aantal in de 17e eeuw bekende melodieën diminueren.

Apr
14
Sun
Hanna Shybayeva, piano – van klassiek naar jazz en omgekeerd
Apr 14 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Hanna Shybayeva, piano

‘De Oorsprong’ noemt Hanna Shybayeva haar programma:Componisten van alle tijden keren vroeg of laat terug naar naar hun oorsprong, naar de volksmuziek uit hun geboorteland. Zij vormde vanaf het begin immers hun muzikale denken. Grieg, Chopin, Tsjaikovsky en anderen, zij hebben vaak volksmuziek in hun composities verwerkt. De Hongaar Bartók heeft gedurende zijn hele leven zelfs een wetenschappelijk studie gemaakt van de oorsprongen van de volksmuziek van de Balkan. Hedendaagse componisten, onder wie de Amerikaan Frederic Rzewski, gaan nog verder, gebruiken de piano om originele klanken te imiteren. De Russische componist Nikolai Kapoestin ontplooide zich vooral als jazzpianist en vermengt op buitengewoon pakkende wijze jazz en klassieke muziek.

Programma: Grieg, Lyrische Stücke | Tsjaikovsky, Dumka | Bartók, 15 Hongaarse liederen | Ginastera,Tres danzas Argentinas | Gershwin, Three Preludes || Rrzweski, Winnsboro Cotton Mill Blues | Kapoestin, Pianosonate nr. 6 opus 62

Hanna Shybayeva is een van de meest prominente Nederlandse pianisten en wel vaker op televisie te zien, bij het VPRO-programma Vrije Geluiden. Zij stamt uit een muziekfamilie, verliet 18 jaar oud haar geboortestad Minsk en studeerde in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium bij de Russische meesterpianist Naum Grubert. In 2005 verwierf zij met de hoogste onderscheiding het diploma Master of Music. Sinds 2008 maakt Hanna Shybayeva deel uit, is medeoprichter van het in Den Haag gevestigde, internationaal gereputeerde New European Ensemble. Het album Sounds of War van haar en violiste Maria Milstein werd in 2015 met onder meer een Edison Klassiek bekroond. Zij is docent aan de Internationale Musikakademie Anton Rubinstein Düsseldorf.

Sep
8
Sun
Wendy Roobol sopraan & Ursula Dütschler fortepiano – Mozarts Mooie Meiden
Sep 8 @ 4:00 pm – 5:30 pm

Mozarts mooie meiden

Wendy Roobol sopraan, Ursula Dütschler fortepiano

Zondagmatinee in de Paulus van 8 september om 16.00 uur

Wat deed de nobele prinses Caroline uit Den Haag om het leven van Mozart te redden, en hoe bedankte hij haar daarvoor? Waarom wilde de prima donna Francesca Ariana Gabrielli de beroemde rozen aria uit ‘Le Nozze di Figaro’ niet zingen voor de reprise van deze opera in Wenen? Hoe werd dit opgelost? Voor wie werd de mooiste concertaria aller tijden geschreven en vooral: waarom? Daar komt u achter in dit concert!

Sopraan Wendy Roobol en fortepianiste Ursula Dütschler brengen samen met een strijkersensemble een vrolijke pastiche met instrumentale stukken, liederen en concertaria’s van Mozart en portretteren vier van de mooie meiden waar Mozart een stukje van zijn talent aan heeft gewijd.

Wendy Roobol voelt zich met haar soepele, warme stem en haar voorliefde voor de combinatie zingen met acteren als in vis in het water in deze muziek en in dit theatrale programma.